Mince pie, húsos pite


Sohasem volt szimpatikus. Darálthúsos pite. Ott áll a polcon a boltokban ki tudja mióta-gondoltam.
Ám valaki vett a műhelybe egy párat, megkóstoltam. Nemcsakhogy nagyon ízlett, hanem még egy érdekes történetet is megtudtam mellé:
Már a 13. századból maradtak feljegyzések a - mára oly hagyományossá vált - karácsonyi pitéről, ami akkor még valóban tartalmazott húst. Ám Victoria királynő idejében, el-elmaradt belőle a hús, s annak ellenére, hogy már legalább 100 éve csak szárított gyümölcsből készül, a neve még mindig mince pie, azaz darálthúsos pite.

Olyannyira megmaradt ez a kifejezés, hogy azt a kutymákot, amit ehhez készítenek (mazsola, szárítottbarack, -alma, -ribizli, mandula, fahéj, szerecsendió) továbbra is mincemeat-nek, vagyis darálthúsnak neveznek.

Az eredeti recept tartalmazott ürühúst, szarvasmarhanyelvet, szegfűszeget, továbbá brandyt, narancshéjat és citromot is.

1 megjegyzés: