A "Top up" intézménye

Gondolom abbóli elgondolásból, hogy egyszerűbb, ha nem kell mindig külön kártyát venni, sőt, helytakarékosabb is, kitalálták, hogy akkor neked legyen egy állandó kártyád, amit mindig vigyél magaddal, és ha kell, legyen kéznél. Lehet, hogy csak magunkból indulok ki, de errefelé rengeteg a feltöltős telefonos ember. Gyanítom ammiatt, mert ide nem letelepedni jön az emberek javarésze, így nem tudni, meddig is marad valaki.
( Egy szerződés fél évtől 18 hónapig is eltarthat, amit - szintén az ideiglenesség-érzet miatt - nem hasonlítok
össze az otthoni ún. hűségnyilatkozattal... )
Ezt hívják egyébként szakszerű módon "Top up Pay as you Go"-nak, ami nagyjából olyasmit jelent, hogy "úgy fizetsz, ahogy használod".
Ennek okán az ötletet továbbvitték.

Már nem csak a telefonod egyenlegét, de a buszbérletedet is feltöltéssel intézed. Meg a metrójegyet is.
Tulajdonképpen az utazáshoz használt oyster card (kép) - amit érthetetlen módon egy afrodiziákumról neveztek el - nem más, mint egy kis chippel ellátott kártya, amire pénzt, meg szolgáltatást töltesz fel. Vehetsz heti buszbérletet, metróbérletet -utóbbit árban a metró zónáihoz alakítva. De ha gondolod, rátehetsz mondjuk 10 fontot, és azt addig használod, míg el nem fogy. Ha soha semmivel nem mész, megmarad. Én mondjuk a hotelba 4-5X tudok elmenni itthonról, vagyis inkább onnan hazasietni. Merthogy a metró olcsóbb reggel 7 előtt, és este 7 után. Akkor csak £2 egy út ezen a távolságon. Nap közben £ 2,50.
Most, hogy megvan a kártya, ellenőrizni is kell. Erre vannak az úgynevezett kártya-olvasók, ami egy pillanat alatt tudják, mi van a kártyádon. Ezekkel van tele a metró be- és kijárója, sőt a buszon is van, a sofőr mellett, úgyhogy cikinek érezni, ha nem érinted oda a kártyádat. Aztán, 1 sípolás, zöld fény, mehetsz. 2 vagy sok sípolás, piros villogó fény esetén, lehet, hogy jó fej lesz a sofőr a buszon, és csak akkor vagy sz*rban, ha ellenőr is jön, de a metróra így nem lehet bejutni. ( Úgy hallom, hogy a bírság a £ 20 -tól az £ 500-ig is elmehet... ) De a card-nak van még egy nagy előnye; adnak hozzá rögtön tokot is-. Kitűnő feltöltőkártyák, bankkártyák, apró cetlik, hoteles szobaajtónyitó kártyák tárolására. És nekem sikerült végre az eredeti -feliratos helyett egy feketét szereznem!

Ja, eredetileg nem is az oysterről akart
am írni, hanem az elekromos szekrényben levő kis pöcökről, ami szintén ezen az elven működik. Onnan jutott eszembe, hogy tegnap mosás közben lejárt. Vagyis elment a villany...
Babus hozzáfűznivalója:

Vészhelyzet esetén, ha nem tudod feltöltetni, akkor jobban be kell nyomni és adományoz 5 fontot, amit persze pótolni kell.
Állítólag ez azért van így, mert annyi a bérlemény, hogy mire kijön a számla addigra már kitudja hanyadik bérlő költözött ki, vagy be.

Szóval fel kell töltenem...
Megyek is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése